YÖK 19 Nisan 2019 tarihinde yapmış olduğu resmi açıklamayla YÖKDİL sınavının artık YÖK koordinatörlüğünde ÖSYM tarafından yapılacağını açıkladı. Detaylı analizimize geçmeden önce içerisinde bizleri bekleyen süreçle ilgili ipuçları barındıran resmi açıklama metnini paylaşalım.
“Yeni YÖK” olarak, yükseköğretim sistemimizde ilk kez uygulamaya koyduğumuz “alana özgü tek yabancı dil sınavı” olan YÖKDİL, bilindiği üzere YÖK’ün koordinasyonunda, Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından müştereken uygulanmaktaydı.
YÖKDİL sınavının sürdürülmesindeki katkılarından dolayı Anadolu ve Ankara Üniversitelerine teşekkür ederiz.
2019 yılı bahar dönemi sınavı başarıyla gerçekleştirilmiş olan YÖKDİL, 2019 yılı sonbaharından itibaren artık “ÖSYM” tarafından, yine YÖK’ün koordinasyonunda, “Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler” alanlarında uygulanmaya devam edecektir.
2019 yılı sonbahar dönemi YÖKDİL sınavı 03 Kasım 2019 tarihinde, “Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce” dillerinde, “Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler” alanlarında yapılacaktır.
"Akademisyen dostu Yeni YÖK" olarak kurguladığımız YÖKDİL Sınavı yine YÖK'ün koordinesinde ÖSYM tarafından yapılmaya devam edilecek olup, sınav tarihlerine ilişkin bilgi her yıl ÖSYM’nin sınav takviminde yer alacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Öncelikle bizleri aşağıdaki cümlelerin pençesinden kurtardığın için teşekkürler YÖK.
“YÖKDİL artık yapılmayacakmış.”
“Bu girdiğimiz son YÖKDİL’miş.”
“YÖKDİL kaldırılacakmış”
YÖKDİL Ankara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenleniyordu. Soruları Ankara Üniversitesi hazırlıyordu. Sınavın uygulanması ise Anadolu Üniversitesinin sorumluluğunda idi. Sene başında sınav takviminin açıklanmaması, sınav takviminde bir standardın olmaması maalesef yukarıdaki söylenti ve dedikoduları gündemimizden düşürmüyordu.
Ülkemizde uzunca bir dönemdir yabancı dil sınavına ek olarak yüksek lisans, doktora, yardımcı doçentlik, TUS, DUS gibi akademik alanda kullanılmak üzere ikinci bir yabancı dil sınavı uygulaması bulunmaktadır.
Yabancı Dil Sınavı daha önce KPDS ismiyle yapılıyordu. Eskiler bilir bu sınavı. KPDS’nin beraberinde şimdiki YÖKDİL sınavına karşılık gelen ÜDS sınavı bulunuyordu. KPDS YDS olduktan sonra ÜDS yerine de YÖKDİL uygulaması başlatıldı ve hala devam ediyor.
Orta vadede bu sınavın kaldırılacağını düşünmüyoruz. Çünkü bu bir ihtiyaç ve akademik camiada en fazla rabet gören sınav. Talep yüksek olunca arz da kaçınılmaz oluyor. YÖK tarafında yapılan resmi açıklama bize bu noktada ipucu veriyor aslında.
"Akademisyen dostu Yeni YÖK" olarak kurguladığımız YÖKDİL Sınavı yine YÖK'ün koordinesinde ÖSYM tarafından yapılmaya devam edilecek olup, sınav tarihlerine ilişkin bilgi her yıl ÖSYM’nin sınav takviminde yer alacaktır.”
Bu ifadeden bizim anladığımız YÖKDİL sadece bu yıl ve önümüzdeki yıl değil önümüzdeki süreçte her yıl ÖSYM sınav takviminde yerini alacak.
YÖKDİL’in ÖSYM tarafında yapılacak olmasının en büyük avantajı kuşkusuz sınav takviminin sene başından itibaren belli olması. YÖKDİL’e hazırlanacakların yaşadıkları en büyük problemdi “belirsizlik”. Sınav tarihleri çok geç açıklandığından sınava girecekler önünü göremiyor, hazırlık sürecinin çok iyi planlayamıyorlardı. Sadece öğrenciler değil YÖKDİL eğitimi veren kurumlar için de büyük bir problemdi bu. Bunun bir standarda oturmasının adaylara hazırlık sürecinde çok büyük avantaj sağlayacağı kanaatindeyiz.
Sınavın ÖSYM tarafında yapılacak olması sınav takvimi, başvuru süreci, sınavın uygulanışı, sonuçların açıklanması noktalarında bir standart getirecektir. Sürekli karşılaştığımız “YÖKDİL kaldırılacakmış.” dedikodusundan bizi kurtaracaktır.
Bu haberin açıklanmasından sonra sınava girecek adaylarda soruların zorlaşacağı endişesinin hakim olduğunu görüyoruz. Sonuçta ÖSYM tarafından yapılan YDS sorularının zorluk seviyesi ortada. Özellikle son YDS’lerde zorluk seviyesi biraz daha artmış durumda. Hal böyle olunca “Acaba YÖKDİL ikinci bir YDS haline mi gelecek?" sorusu adayları endişeli bir bekleyişe itiyor.
YÖKDİL sınavının varoluş amacı akademik kariyer yapmak isteyenlerin yabancı dil yeterliliği açısında bir nebze önlerinin açılması. Soruların zorluk seviyesinin YDS ayarına getirilmesinin sınavının varlık amacıyla çelişeceği ortada. Hâlihazırda yılda e-YDS’lerle birlikte en az 12 adet YDS yapılıyor. Daha fazla YDS’ye ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. YÖKDİL’i de sınav zorluğu açısından YDS seviyesine çekmek farklı bir isimde YDS yapmaktan başka bir anlam ifade etmez. Buna da kimsenin ihtiyacı yok.
Özetle…
Sorularının zorluk seviyesinin YDS ayarına getirileceğini düşünmüyoruz. YÖKDİL YDS’den daha kolay bir sınav olmaya devam edecektir. Bu sınavın varlığı bunu gerektiriyor. Fakat önceki YÖKDİL sınavlarına göre az da olsa sorular zorlaşır mı? Bunu da 3 Kasım 2019 tarihinde öğreneceğiz.
2019 yılının son YÖKDİL sınavı 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak.
Başvurular 13-23 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılabilecek.
Sonuçlar ise 28 Kasım 2019 tarihinde açıklanacak.
Çağrı Merkezi: 0(850) 302 6 715
Telefon: 0(312) 911 37 15
WhatsApp: 0(546) 855 0 715
E-posta: destek(@)uzmandil(.)com
Adres: Hacettepe İvedik OSB. Teknokenti 1368. Cadde No.61, 4. Kat Ofis No: 32 İvedik / ANKARA