YÖKDİL (Yükseköğretim Dil Sınavı) ülkemizde ÖSYM tarafından gerçekleştirilen yabancı dil sınavlarından biridir. Akademik kariyer yapmak isteyenler (yüksek lisans, doktora, doçentlik başvurusu), TUS-DUS sınavlarına girecek olanlar, üniversitelerin hazırlık sınıflarını atlamak isteyenler gibi çok geniş bir yelpazede YÖKDİL sınavına ihtiyaç duyulmaktadır.
YÖKDİL kâğıt üzerinde yapılan okuma, gramer ve kelime bilgisi ağırlıklı bir sınavdır. 80 sorudan oluşur ve 180 dakika süre verilir. YÖKDİL sınavına Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri olmak üzere 3 alandan girebilirsiniz. YÖKDİL sınavı Mart ve Eylül dönemi olmak üzere senede 2 defa yapılmaktadır. Sınava ÖSYM sınav merkezi olan birçok ilde girebilirsiniz.
2021 Eylül ayında ÖSYM Başkanı tarafından yapılan açıklamayla 2022 yılından itibaren e-YÖKDİL (elektronik YÖKDİL) sınavının yapılacağı ifade edildi. E-YÖKDİL sınavı tıplı e-YDS’de olduğu gibi ÖSYM elektronik sınav merkezlerinde bilgisayar üzerinde yapılan bir sınavdır. ÖSYM tarafından yayınlanan 2022 sınav takviminde 2022 yılında 1 adet e-YÖKDİL sınavı yapılacağı açıklandı.
Her ne kadar sınav klavuzu yayınlanmasa da e-YÖKDİL sınavının soru sayısı, içerik, soru türü, kapsam ve geçerlilik olarak YÖKDİL ile tamamen aynı olacaktır. Sadece uygulanışında bazı farklılıkların bulunacağını düşünüyoruz. Öncelikle bu farklılıklara değinelim.
1) YÖKDİL kağıt üzerinde yapılırken e-YÖKDİL bilgisayar başında gerçekleştirilir. ÖSYM tarafında geliştirilen bir yazılım yardımıyla sınav gerçekleştirilir. Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana illerinde bulunan e-sınav merkezlerinde bu sınav gerçekleştirilir.
2) e-YÖKDİL başvuruları kontenjanla sınırlıdır. Ülkemizde sadece 4 sınav merkezi olduğu için ve bilgisayar altyapısı gerektiğinden e-YÖKDİL sınavlarının bir kontenjanı vardır. Kontenjan dolduğunda sınav başvuruları kapatılır.
3) YÖKDİL yılda 2 kez yapılırken e-YÖKDİL sınav sayısı değişkendir. 2022 yılında Mayıs ayında sadece 1 adet e-YÖKDİL sınavı yapılacaktır.
4) Her be kadar henüz sınav klavuzu yayınlanmasa da ücret açısından YDS ve e-YDS gibi olacağını düşünüyoruz. E-YÖKDİL sınavının ücreti YÖKDİL sınavının ücretinin 2 katı olacaktır.
5) YÖKDİL ülkemizin birçok ilinde gerçekleştirilirken e-YÖKDİL sadece Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’daki sınav merkezlerinde gerçekleştirilir.
6) YÖKDİL sınav sonuçları sınav tarihinden yaklaşık 20 gün sonra açıklanırken e-YÖKDİL aynı günün gecesinde açıklanmaktadır.
1) E-YÖKDİL, YÖKDİL’nin geçerli olduğu her yerde kullanılır. Geçerlilik açısından aralarında hiçbir fark yoktur.
2) Sınavlarda sorulan soru sayıları, soruların konuları ve soru türleri aynıdır. Her iki sınavda da 80 soru sorulur.
3) Sınav süreleri aynıdır. Her iki sınavda da 180 dakikalık süre verilir.
4) Her iki sınav da ÖSYM tarafından yapılır.
YÖKDİL ve e-YÖKDİL sınavlarına çift yumurta ikizi diyebiliriz. Sınavların sadece uygulanışı farklıdır. Biri kağıt üzerinde diğeri bilgisayar üzerinde gerçekleştirilir. Bir YÖKDİL puanına ihtiyacınız varsa her ikisine de girebilirsiniz. Acil YÖKDİL puanına ihtiyacı olanlara e-YÖKDİL hızır gibi yetişecektir. YÖKDİL sınav tarihini beklemeden en yakın e-YÖKDİL sınavına girebilirsiniz.
Ayrıca e-YÖKDİL sınav sonuçlarının aynı gün açıklanması da büyük avantajdır. Sınava girdiğiniz günün gecesinde sınav sonucunun elinizde olacak. Acil puana ihtiyacı olanlar için bu büyük avantaj.
Bu iki sınavın zorluk dereceleri hakkında soru işaretleri olacaktır. Her iki sınav da soru tipi, zorluk derecesi, soru sayısı, kapsam olarak aynıdır ve aynı soru havuzundan beslenir. Birinin diğerine göre zor ya da kolay olduğunu söylemek mümkün değildir. 2022 Mayıs ayında ilk e-YÖKDİL yapıldığında bu konu netlik kazanacaktır.
YÖKDİL ve e-YÖKDİL sınavlarına girme konusunda hiçbir sınırlama yoktur. Her iki sınava da istediğiniz kadar girebilirsiniz.
Çağrı Merkezi: 0(850) 302 6 715
Telefon: 0(312) 911 37 15
WhatsApp: 0(546) 855 0 715
E-posta: destek(@)uzmandil(.)com
Adres: Hacettepe İvedik OSB. Teknokenti 1368. Cadde No.61, 4. Kat Ofis No: 32 İvedik / ANKARA